Toivo Kasvaa -hanke 2020-2022


Polaris-koulujen yhteinen Toivo kasvaa -hanke muodostui kahdesta osasta: Covid 19 -pandemian muuttamien suunnitelmien mukaan Toivon Agenda- hybriditapahtuman järjestämisestä sekä hankkeen jatkoaikana 2022 järjestetyistä etä- ja lähitapaamisista sekä Unesco-leiristä Haukiputaalla huhtikuussa 2022. Lisäksi koko hankkeen ajan järjestettiin osallistuvien koulujen sisällä ja myös yhteistyössä muiden koulujen kanssa monipuolista Unesco-, Agenda 2030-, energiansäästö- ja ilmastonmuutosaiheista toimintaa.

Covid-19-pandemia sekoitti alkuperäissuunnitelmat tavoitteisiin pääsemiseksi monin tavoin. Toivon Agenda -päätapahtuman piti olla Oulussa lähitapahtumana toukokuussa 2020. Ensin se siirtyi syyskuulle 2020 ja sitten pandemian jatkuessa vielä uudestaan toukokuulle 2021. Muiden paikkakuntien (Haapajärvi ja Tornio) lähitapahtumiksi suunniteltuja Toivon Agenda -tapahtuma ei myöskään voitu toteuttaa syksyllä 2020. Toivon Agenda -tapahtuma siirrettiin hybriditapahtumaksi ja kaikkien eri paikkakuntien Toivon Agenda järjestettiin yhtä aikaa 25.-26.5.2021. Ohjelmaa striimattiin etäkatseltavaksi ja toimintaa toteutettiin vain kunkin koulun sisällä. Tällöin ei syntynyt liikkuvuutta eikä siis matkakustannuksia lainkaan. Luento- ja striimauskustannuksia päätapahtuman järjestäjät eivät laskuttaneet hankkeeltamme lopulta lainkaan.

Pandemian ei kuitenkaan annettu lamauttaa kaikkea hankkeemme toimintaa. Hankkeessa mukana olevien koulujen Unesco-vastuuopettajat siirtyivät kevään 2020 etäkoulujaksolta lähtien etätapaamisiin videoyhteydellä yli puoleksitoista vuodeksi.

Yllä oleva toiminta ei kuitenkaan tuottanut hankkeen talouteen käytännössä lainkaan kuluja. Siksi hankkeelle päätettiin hakea lisäaikaa ja syyswebinaarin etäkokouksessa 10.9.2021 päätettiin pyrkiä tapaamaan opettajien kesken lähitapaamisena marraskuussa 2021 sekä oppilaat mukana kaksipäiväisenä leirinä keväällä 2022.

Molemmat lähitapaamiset saatiin toteutettua. Marraskuun 22. päivä 2021 Polaris-koulujen Unesco-vastuuopettajat kokoontuivat Oulusta maailmalle -kansainvälisyysseminaarin yhteydessä ja seuraavana päivänä 23.11.2021 OSYK:n lukiolla Oulussa. Kokouksissa päätettiin, että Haukiputaan lukio ja yläkoulu sekä Kellon koulu ottavat vetovastuun Unesco-leirin järjestämisestä huhtikuulle 2022. Pandemiarajoitusten höllentymisen myötä leiri saatiin lopulta pidetyksi suunnitellusti ja leirille osallistui yhteensä 62 henkilöä, joista 34 oli peruskoulun oppilaita ja lukiolaisia.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Unesco-leirin ohjelma huhtikuussa 2022

Verkosto ja menneitä hankkeita